Η διατροφή FODMAP αναπτύχθηκε αρχικά από την ομάδα του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία είναι μια διατροφή τριών φάσεων και βάσει μελετών μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστού Εντέρου, ώστε να υπάρχει ένας καλός έλεγχος των συμπτωμάτων κ βελτιωση της ποιότητας ζωής τους.
Το όνομα FODMAP είναι ένα ακρωνύμιο που σημαίνει "ζυμώσιμοι ολιγο-δι-μονοσακχαρίτες και πολυόλες". Συγκεκριμένα :
Fermentable (ζυμώσιμοι)
Oligosaccharides ( ολιγοσακχαρίτες)
Disaccharides (δισακχαρίτες)
Monosaccharides (μονοσακχαρίτες)
And Polyols (πολυόλες) [αλκοόλες σακχάρων που περιλαμβάνουν σορβιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη και μαλτιτόλη]
Τα FODMAPs είναι σάκχαρα που βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, άμυλο, δημητριακά, ξηροί καρποί, ορισμένα όσπρια, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα.
Μερικά παραδείγματα, οι φρουκτάνες είναι υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές όπως το σιτάρι, σίκαλη, κρεμμύδια, σκόρδο. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος. Σε υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι τα μήλα, αχλάδια, μάνγκο, αποξηραμένα φρούτα, μέλι κά.
Όσον αφορά αυτούς τους ολιγοσακχαρίτες συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο στο έντερο. Δηλαδή απορροφούνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο κ όταν εισέρχονται στο παχύ έντερο, ζυμώνονται εύκολα από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, δημιουργώντας αέρια. Η παραγωγή αερίων με τη συγκράτηση νερού προκαλεί διάταση(πρήξιμο) του εντέρου, η μπορεί επίσης να προκαλέσει δευτερογενείς μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας ή κ των δύο συμπτωμάτων ξεχωριστά. Αποτελούν συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες από ΣΕΕ.
Η διατροφή συστήνεται για 2-6 εβδομάδες όπου αποκλείονται τρόφιμα που περιέχουν ολιγασακχαρίτες με υψηλή περιέκτικότητα κ εφόσον έχουμε μείωση των συμπτωμάτων, ξεκινάει η 2η φάση, στην οποία(6-8 εβδομάδες) γίνεται σταδιακή επανένταξη των συγκεκριμένων τροφίμων που περιέχουν FODMAPs.. Στη φάση 3 έχουμε καθιέρωση μιας «εξατομικευμένης» δίαιτας FODMAP.
‼️Η διατροφή FODMAPs είναι αρκετά σημαντικό να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο διαιτολόγο.
Συγγραφή άρθρου Ξένια Αποστολακοπούλου
Πίσω