Έχει σημασία τι τρώμε για την ψυχική μας υγεία;
Οι κοινές ψυχικές διαταραχές αναφέρονται στις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι το 4,4% πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή και το 3,6% από αγχώδη διαταραχή του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν και οι καθοριστικοί παράγοντες της ψυχικής υγείας είναι πολύπλοκοι, ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της μειωμένης συχνότητας εμφάνισης ψυχιατρικών νοσημάτων και άλλων νευροψυχιατρικών παθήσεων.
Η διατροφική ψυχιατρική αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας που καθορίζει το ρόλο της διατροφής και των θρεπτικών συστατικών σε διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας. Τα αυξανόμενα στοιχεία από το πεδίο υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και/ή τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, επιδρά βέλτιστα στον εντερικό μικροβιόκοσμο και η υιοθέτηση ενός τέτοιου προτύπου διατροφής έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάθλιψης, του άγχους και του ρόλου που μπορεί να έχει ο γαστρεντερικός μικροβιόκοσμος σε αυτές τις διαταραχές. Είναι αποδεδειγμένη λοιπόν η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την ψυχική υγεία!
Η προσέγγιση μιας εξατομικευμένης διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου στην υγεία και την ασθένεια.